Trwa 4 tura rozgrywki. Do końca rozgrywki pozostało 80 tur.
sobota, 04 września 2010
Jeśli chcesz coś powiedzieć, mów tu i teraz. Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj jednak, że nie tolerujemy niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi i przestrzegaj regulaminu gry.
UWAGA: Jeśli jesteś początkującym graczem i potrzebujesz pomocy, nasz „Komitet Pomocy Nowicjuszom” pomoże odpowiedzieć na większość pytań. Problemy techniczne zgłaszaj na forum technicznym. Chcąc porozmawiać na tematy, które nie są związane z grą - zajrzyj do działu „Po godzinach”. Pamiętaj, że wątki publikowane w niewłaściwych działach będą usuwane.
IDEOLOGIA POLITYCZNA
założony przez
Karol Pierwszy
Polska Partia Chrześcijańsko-Patriotyczna (prawica)
Karol Pierwszy /
Wojskowy: szeregowy
@ 30.07.2010, 10:44
W oderwaniu od zbliżających się wyborów proponuje dyskusje nad ideologiami i doktrynami politycznymi. Która z nich najlepsza: Konserwatyzm, Liberalizm, Chrześcijańska-Demokracja, Socjalizm, Socjaldemokracja, a może te bardziej skrajnie jak Nacjonalizm, Komunizm czy nawet Anarchizm lub może jeszcze inna? Do której najbliżej Wam i Waszym partiom? Zachęcam jeszcze raz do dyskusji.
Wiktor Suworow /
Koliber (prawica)
Handlowiec: przedstawiciel handlowy
@ 30.07.2010, 11:17
Jeszcze faszyzm, nie uwzględnił go Pan.
A do której z ideologii mi najbliżej, to już sam nie wiem. Wiem tylko, że daleko mi do tych lewicowych, jak socjalizm, socjaldemokracja, komunizm i anarchizm. Chadecji też nie lubię za bardzo, bo to też socjaliści, tyle że chrześcijańscy.
I tak drogą eliminacji zostaje mi konserwatyzm i liberalizm. I liberalny konserwatyzm, jeśli by te dwa skleić ze sobą.
No i jeszcze ten faszyzm, ale do tego też mi daleko. To w sumie ideologia podobna do komunizmu, różni się przede wszystkim tym, że dopuszcza istnienie własności prywatnej i gospodarki rynkowej (ale nie wolnorynkowej). Ale tak samo jak komunizm zakłada przejęcie przez państwo kontroli nad wszystkimi sferami życia.
Władysław Mącimąka /
Koliber (prawica)
Naukowiec: nauczyciel w szkole podstawowej
@ 30.07.2010, 12:26
Poglądy czasem bywają takie że ciężko umieścić je w jednej doktrynie zresztą każda chyba prócz tyczh skrajnych ma dobre cechy.
Jeśli o mnie chodzi jestem przywiązany do dziedzictwa historycznego i zależy mi na tym aby państwo było silne i przyzwyczajone do cech narodowych. Z drugiej strony jestem daleki od przywiązania do wiary, owszem wartości które niesie warto stosować bo są oczywiste jednak sam kościół powinien odsunąć się od polityki i zająć się wiernymi. Ogolnie ważne jest też dla mnie aby jednostki biedne miały pomoc socjalną na poziomie dającym możliwości rozwoju i przeżycia. Jestem również za pełną wolnością gospodarczą i obyczajową jednostki.
Są tu cechy prawicy, lewicy i centrum które nie wykluczają się i myśle że tak nowoczesna polityka powinna wyglądać nie można ograniczać światopoglądu tylko w jedną strone.
Karol Pierwszy /
@ 30.07.2010, 12:36
Ja osobiście uważam się za konserwatystę i myślę, że taki charakter ma również PPChP. Oczywiście tak jak Mącimąka zauważył nie ma chyba dzisiaj partii, która byłaby reprezentacją danej ideologii w najczystszej postaci. Także PPChP ma domieszki innych ideologii, jednak biorąc pod uwagę ogół cech można nas uważać jako konserwatystów, natomiast co oczywiste, najdalej nam do anarchizmu, komunizmu i faszyzmu.
Karol Pierwszy /
@ 30.07.2010, 14:04
Zapraszam do wypowiadania się.
Krzysztof Konarowski /
Zjednoczony Front Prawicy (prawica)
@ 30.07.2010, 14:14
Mnie osobiście najbliżej do konserwatyzmu. Ale bliska mi jest również Chrześcijańska-Demokracja.
Tomek M /
Prawo i Sprawiedliwość - PiS (prawica)
@ 30.07.2010, 15:26
Wielokrotnie już mowiłem na temat swojej doktryny, która powinna być luźnym żyroskopem dla polityka. Jestem konserwatystą i jestem z tego dumny, bo poszanowanie tradycji, wspólonoty i wolności jest najpiękniejszym elementem społeczeństwa. Tylko wspólnie, szanując tradycje i będąc wolnym możemy się rozwijać i tworzyć piękno oraz dobro.
Są doktryny do których odnoszę się z pewną niechęcią. Jako konserwatysta nie zgadzam się z doktryną liberalną czy socjaldemokracją. Jednak szanuje ich istnienie i szukam wspólnych cech.
Zbyszek Wódecki /
Koliber (centroprawica)
Handlowiec: przedstawiciel handlowy
@ 30.07.2010, 17:50
Konserwatywny - Liberalizm.
Patriotyzm, wolność, sprawiedliwość!
Tomasz Stariusz /
Frakcja Demokratyczna (centrum)
@ 30.07.2010, 18:06
Jak widać przy moim nazwisku widnieje centrum. I jest to chyba najtrafniejsze określenie mojej ideologii politycznej bo jest to opcja, w której nie mieszczą się skrajności. Ideologi i doktryn jest tak wiele, że nawet wymyślając kolejne bardziej szczegółowe nurty nie znajdziemy grupy osób zgodnych pod tym względem. Możemy wyróżnić ideologię gospodarczą i ideologię światopoglądową. Ktoś pod jednym względem może być liberalny, a pod drugim konserwatywny.
Mi chyba najbliższy jest liberalizm - umiłowanie wolności.
Tomasz Stariusz /
Frakcja Demokratyczna (centrum)
@ 30.07.2010, 18:08
Panie Karolu ;) Komuś się do tego stopnia nie podoba poruszony przez Pana temat, że zgłosił pańską wypowiedź do moderacji. hehhe ;)

ŁADOWANIE USTAWIEŃ...
wybory parl.
wybory parl/prez.
listy wyborcze
koniec rozgrywki
| wrzesień 2010 | ||||||
| Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
| 27 | 28 | 29 | 30 | |||
Nie posiadasz aktualnej wersji wtyczki Flash. Kliknij tutaj aby pobrać.
| Pozycja | Bohater | Punkty |
|---|---|---|
| 1 | Maniek Sopocki | 2801 |
| 2 | Stanisława Capska Wesołowska Regał | 2596 |
| 3 | harry z tybetu | 2195 |
| 4 | Krzysztof Wszędobylski | 2089 |
| 5 | Grażyna Ruda | 1976 |
| Pozycja | Bohater |
|---|---|
| 1 | Michał Tarabasz |
| 2 | Radek Janusz Landrutt |
| 3 | Mirosław Barbarzyński |