Trwa 4 tura rozgrywki. Do końca rozgrywki pozostało 80 tur.
sobota, 04 września 2010
Jeśli chcesz coś powiedzieć, mów tu i teraz. Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj jednak, że nie tolerujemy niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi i przestrzegaj regulaminu gry.
UWAGA: Jeśli jesteś początkującym graczem i potrzebujesz pomocy, nasz „Komitet Pomocy Nowicjuszom” pomoże odpowiedzieć na większość pytań. Problemy techniczne zgłaszaj na forum technicznym. Chcąc porozmawiać na tematy, które nie są związane z grą - zajrzyj do działu „Po godzinach”. Pamiętaj, że wątki publikowane w niewłaściwych działach będą usuwane.
[WSpólna dyskusja] Koalicje wyborcze
założony przez
Leszek Lasota
Wspólna Siła (lewica)
Leszek Lasota /
Wspólna Siła (lewica)
Urzędnik Państwowy: asystent
@ 30.07.2010, 21:10
Już niedługo wybory parlamentarne. Obecny próg wynosi 3%. Jednak w wyborach mogą startować tylko samodzielne partie. A czy nie byłoby pewnym urozmaiceniem, gdyby mogły startować koalicje? Moja propozycja jest następująca: koalicję mogą zawiązać partie każdej wielkości, bez względu na to czy są one w parlamencie czy nie. Jednak musiały by spełnić dodatkowe kryteria. Na wspólnej liście co najmniej 50 osób, zaś próg wynosi 6%. Jeżeli koalicja wygra wybory, to premierem zostałby lider tej partii składowej, z której najwięcej kandydatów otrzyma mandaty. Może są jakieś inne pomysły? Może coś przeoczyłem. Nie wiem, ale zapraszam do dyskusji!
Radek Janusz Landrutt /
Frakcja Demokratyczna (centrum)
Handlowiec: przedstawiciel handlowy
@ 30.07.2010, 21:13
Jedna z najbardziej oczekiwanych funkcjonalności w POLI. Czekamy od dawna, kiedy zostanie to wprowadzone. Choć można to poniekąd zastąpić tym, aby kandydata na premiera wskazywał prezydent.
Zbyszek Wódecki /
Koliber (centroprawica)
@ 30.07.2010, 21:17
Moim zdaniem, niepotrzebna. Jak się nie umie dostać w normalny sposób do parlamentu to się kombinuje?
Lepiej już wprowadzić okręgi jednomandatowe.
I głosowaliby ludzie na danego kandydata we własnym województwie.
Chociaż wg mnie lepiej pozostawić tak jak jest.
Maciej Dt /
Freedom (centrum)
@ 30.07.2010, 21:25
Radek Janusz Landrutt:
Choć można to poniekąd zastąpić tym, aby kandydata na premiera wskazywał prezydent.
Radek Janusz Landrutt /
@ 30.07.2010, 21:36
Maciej Dt:
Radek Janusz Landrutt:Choć można to poniekąd zastąpić tym, aby kandydata na premiera wskazywał prezydent.Chyba żartujesz :D Wiesz jakie wojny by się zaczęły? Wyobraź sobie sytuację: -prezydentem zostaje Czajnik :D -wybory wygrywa np. NL z poparciem 50% -prezydent desygnuje na premiera... bartla :D Chcesz zabić POLI? ;)
Maciej Dt /
Freedom (centrum)
@ 30.07.2010, 21:40
Radek Janusz Landrutt:
Odpowiedzialny prezydent nie zrobiłby takiego ruchu.
Radek Janusz Landrutt /
@ 30.07.2010, 21:42
W każdym razie byłoby to urozmaicenie które podgrzewałoby atmosferę:)
Bart Emka /
Inicjatywa Obywatelska (centroprawica)
Robotnik: pomocnik tokarza
@ 30.07.2010, 21:52
Myślę ,że jest to bardzo dobry pomysł. Sam się ostatnio nad tym zastanawiałem ,że w zasadzie nie ma takiej funkcjonalności w POLI. Jeżeli ta funkcja pojawiłaby się na pewno więcej partii miałoby szansę zaistnieć w Parlamencie.
Okręgi jednomandatowe o których pisze pan Wódecki mogłyby być alternatywą dla pomysłu pana Lasoty.
Piotr Kamieniecki /
Inicjatywa Obywatelska (centroprawica)
Artysta: grajek uliczny
@ 30.07.2010, 22:10
Boję sie, że w Poli okręgi jednomandatowe mogły, by sie nie sprawdzić, a w parlamencie były, by wciaz te same twarze.
Leszek Lasota /
Wspólna Siła (lewica)
Urzędnik Państwowy: asystent
@ 30.07.2010, 22:28
A jak miałby wyglądać jednomandatowy okręg? 1 mandat= 1 województwo?
wybory parl.
wybory parl/prez.
listy wyborcze
koniec rozgrywki
| wrzesień 2010 | ||||||
| Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
| 27 | 28 | 29 | 30 | |||