Hyde Park

Jeśli chcesz coś powiedzieć, mów tu i teraz. Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj jednak, że nie tolerujemy niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi i przestrzegaj regulaminu gry.

UWAGA: Jeśli jesteś początkującym graczem i potrzebujesz pomocy, nasz „Komitet Pomocy Nowicjuszom” pomoże odpowiedzieć na większość pytań. Problemy techniczne zgłaszaj na forum technicznym. Chcąc porozmawiać na tematy, które nie są związane z grą - zajrzyj do działu „Po godzinach”. Pamiętaj, że wątki publikowane w niewłaściwych działach będą usuwane.

[WSpólna dyskusja] Koalicje wyborcze
założony przez Leszek Lasota
Wspólna Siła (lewica)

portret bohatera

Leszek Lasota / Wspólna Siła (lewica)
Urzędnik Państwowy: asystent
@ 30.07.2010, 21:10

Już niedługo wybory parlamentarne. Obecny próg wynosi 3%. Jednak w wyborach mogą startować tylko samodzielne partie. A czy nie byłoby pewnym urozmaiceniem, gdyby mogły startować koalicje? Moja propozycja jest następująca: koalicję mogą zawiązać partie każdej wielkości, bez względu na to czy są one w parlamencie czy nie. Jednak musiały by spełnić dodatkowe kryteria. Na wspólnej liście co najmniej 50 osób, zaś próg wynosi 6%. Jeżeli koalicja wygra wybory, to premierem zostałby lider tej partii składowej, z której najwięcej kandydatów otrzyma mandaty. Może są jakieś inne pomysły? Może coś przeoczyłem. Nie wiem, ale zapraszam do dyskusji!

portret bohatera

Radek Janusz Landrutt / Frakcja Demokratyczna (centrum)
Handlowiec: przedstawiciel handlowy
@ 30.07.2010, 21:13

Jedna z najbardziej oczekiwanych funkcjonalności w POLI. Czekamy od dawna, kiedy zostanie to wprowadzone. Choć można to poniekąd zastąpić tym, aby kandydata na premiera wskazywał prezydent.

portret bohatera

Zbyszek Wódecki / Koliber (centroprawica)
@ 30.07.2010, 21:17

Moim zdaniem, niepotrzebna. Jak się nie umie dostać w normalny sposób do parlamentu to się kombinuje?
Lepiej już wprowadzić okręgi jednomandatowe.
I głosowaliby ludzie na danego kandydata we własnym województwie.
Chociaż wg mnie lepiej pozostawić tak jak jest.

portret bohatera

Maciej Dt / Freedom (centrum)
@ 30.07.2010, 21:25

Radek Janusz Landrutt:

Choć można to poniekąd zastąpić tym, aby kandydata na premiera wskazywał prezydent.

Chyba żartujesz :D Wiesz jakie wojny by się zaczęły? Wyobraź sobie sytuację:
-prezydentem zostaje Czajnik :D
-wybory wygrywa np. NL z poparciem 50%
-prezydent desygnuje na premiera... bartla :D

Chcesz zabić POLI? ;)

portret bohatera

@ 30.07.2010, 21:36

Maciej Dt:

Radek Janusz Landrutt:
Choć można to poniekąd zastąpić tym, aby kandydata na premiera wskazywał prezydent.
Chyba żartujesz :D Wiesz jakie wojny by się zaczęły? Wyobraź sobie sytuację: -prezydentem zostaje Czajnik :D -wybory wygrywa np. NL z poparciem 50% -prezydent desygnuje na premiera... bartla :D Chcesz zabić POLI? ;)

TO wyobraź sobie, jaka fala spadnie na Czarnika i będzie to jego koniec w POLI. Odpowiedzialny prezydent nie zrobiłby takiego ruchu.

portret bohatera

Maciej Dt / Freedom (centrum)
@ 30.07.2010, 21:40

Radek Janusz Landrutt:

Odpowiedzialny prezydent nie zrobiłby takiego ruchu.

Juz bylo w POLI kilku takich "odpowiedzialnych" ;) np. nasz obecnie (i w przeszlosci) nieobecny DB ;)

portret bohatera

@ 30.07.2010, 21:42

W każdym razie byłoby to urozmaicenie które podgrzewałoby atmosferę:)

portret bohatera

Bart Emka / Inicjatywa Obywatelska (centroprawica)
Robotnik: pomocnik tokarza
@ 30.07.2010, 21:52

Myślę ,że jest to bardzo dobry pomysł. Sam się ostatnio nad tym zastanawiałem ,że w zasadzie nie ma takiej funkcjonalności w POLI. Jeżeli ta funkcja pojawiłaby się na pewno więcej partii miałoby szansę zaistnieć w Parlamencie.

Okręgi jednomandatowe o których pisze pan Wódecki mogłyby być alternatywą dla pomysłu pana Lasoty.

portret bohatera

Piotr Kamieniecki / Inicjatywa Obywatelska (centroprawica)
Artysta: grajek uliczny
@ 30.07.2010, 22:10

Boję sie, że w Poli okręgi jednomandatowe mogły, by sie nie sprawdzić, a w parlamencie były, by wciaz te same twarze.

portret bohatera

Leszek Lasota / Wspólna Siła (lewica)
Urzędnik Państwowy: asystent
@ 30.07.2010, 22:28

A jak miałby wyglądać jednomandatowy okręg? 1 mandat= 1 województwo?

Świat POLITIKA tworzą:

Polska Irlandia Niemcy Stany Zjednoczone Wielka Brytania Czechy Francja Hiszpania Norwegia Nowa Zelandia Słowacja Szwecja Portugalia Włochy Australia Litwa Kanada