Hyde Park

Jeśli chcesz coś powiedzieć, mów tu i teraz. Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj jednak, że nie tolerujemy niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi i przestrzegaj regulaminu gry.

UWAGA: Jeśli jesteś początkującym graczem i potrzebujesz pomocy, nasz „Komitet Pomocy Nowicjuszom” pomoże odpowiedzieć na większość pytań. Problemy techniczne zgłaszaj na forum technicznym. Chcąc porozmawiać na tematy, które nie są związane z grą - zajrzyj do działu „Po godzinach”. Pamiętaj, że wątki publikowane w niewłaściwych działach będą usuwane.

Kampania- zbędny dodatek czy niezbędny element?
założony przez Angelika Kapica
Porozumienie Partii Centrum (centrum)

portret bohatera

Angelika Kapica / Porozumienie Partii Centrum (centrum)
Artysta: grajek uliczny
@ 31.07.2010, 20:08

Kampanie poszczególnych partii i kandydatów na Prezydenta zbliżają się ku końcowi. Która jest najlepsza? Proszę wskazać kampanię (z podziałem: partyjna, prezydencka) zasługującą na uznanie oraz uzasadnić dlaczego. Bardzo proszę o nie oddawanie głosu na wątki własnej partii. Członków poszczególnych Sztabów Wyborczych również uprasza się o nie głosowanie na wątki ich kandydatów na Prezydenta. A przy okazji możemy podyskutować. Czy kampanie są potrzebne czy też są nudne i nie mają wpływu na wynik? Jaka forma jest najlepsza i jak trafić do wyborców? Zapraszam do dyskusji i oddawania głosów.

portret bohatera

Joe Black I / Frakcja Demokratyczna (centrum)
Urzędnik Państwowy: asystent
@ 31.07.2010, 20:11

Wydaje mi się że o ile kampanie parlamentarne nie mają specjalnego wpływu na wynik, bo tych bezpartyjnych jest niewielu, a i tak większość z nich jest drugimi i trzecimi profilami, to kampanie prezydenckie mogą mieć trochę większy wpływ na wybór. W kampanii parlamentarnej i tak każdy odda 3 głosy na swoja partię żeby wynik był jak najlepszy. W wyborach prezydenckich kiedy podobają się programy różnych kandydatów częśc obywateli róznymi profilami oddaje rozne głosy.

portret bohatera

Jerzy Bucek / Porozumienie Partii Centrum (centrum)
@ 31.07.2010, 20:15

Joe Black I:

Wydaje mi się że o ile kampanie parlamentarne nie mają specjalnego wpływu na wynik, bo tych bezpartyjnych jest niewielu, a i tak większość z nich jest drugimi i trzecimi profilami, to kampanie prezydenckie mogą mieć trochę większy wpływ na wybór. W kampanii parlamentarnej i tak każdy odda 3 głosy na swoja partię żeby wynik był jak najlepszy. W wyborach prezydenckich kiedy podobają się programy różnych kandydatów częśc obywateli róznymi profilami oddaje rozne głosy.

Ale są wyjątki. Nie wszyscy bezpartyjni to drugie i trzecie profile. Sam byłem bezpartyjny jakiś czas i obserwowałem kampanie aby wybrać jak najlepiej. Nie kierowałem się doktryną i głosowałem zarówno na partie i kandydatów z prawej strony politycznej jak i z lewej.

portret bohatera

smok wawelski / Jedność (centrolewica)
Robotnik: pomocnik tokarza
@ 31.07.2010, 20:15

Kampanie wyborcze sa niczym kwiatki- kolorowe i przyjemnie pachna. Ladnie tez sie je oglada. Politika rządzi się jednak swoimi prawami. LIcza sie tylko glosy i kto ma ich wiecej wygrywa. Nie badzmy naiwni i nie mowmy o rzeszy bezpartyjnych. Kto jest aktywniejszy wstepuje do partii. Udzielajace sie co i raz bezpartyjne osoby to 2 i 3 profile pozostawione poza partia jako maszynki do glosowania.

portret bohatera

@ 31.07.2010, 20:16

Ale Jerzy szczerze mówiąc takich jak Ty jest niewielu i te głosy pewnie dużego znaczenia nie mają, choć mogą decydować o 3 czy 4 miejscu.

portret bohatera

@ 31.07.2010, 20:17

Czyli powinniśmy porzucić ideę kampanii i dać sobie spokój? To dlaczego każda partia stara się przed wyborami zrobić wątek skoro wszystko jest z góry wiadome?

portret bohatera

@ 31.07.2010, 20:18

Jerzy Bucek:

Czyli powinniśmy porzucić ideę kampanii i dać sobie spokój? To dlaczego każda partia stara się przed wyborami zrobić wątek skoro wszystko jest z góry wiadome?

Kazda? Ma Pan nikla pamiec. WP i SPD wygrywały bez watkow wyborczych. Mialy pewny elektorat to wszystko

portret bohatera

@ 31.07.2010, 20:20

Nie powinnismy zarzucac kampanii bo dzieki niej wiemy więcej o swoich przeciwnikach :)

portret bohatera

@ 31.07.2010, 20:22

Joe Black I:

Nie powinnismy zarzucac kampanii bo dzieki niej wiemy więcej o swoich przeciwnikach :)

Prowadzenie kampanii jest tylko w dobrym tonie, ot co! Bo tak wypada i bo inni tak robia. Dodatkowo mozna zawsze sie pochwalic lub objechac przeciwnikow politycznych

portret bohatera

@ 31.07.2010, 20:23

smok wawelski:

Jerzy Bucek:

Kazda? Ma Pan nikla pamiec. WP i SPD wygrywały bez watkow wyborczych. Mialy pewny elektorat to wszystko

Mam dobrą pamięć :) Dlatego napisałem "stara się" :D co nie oznacza, że każda robi wątek. O układach wiadomo od dawna. Ale ostatnio ani SPD ani WP nie wygrywa więc mam rozumieć, że JD wygrywała dzięki układom? A Pre? Wiesz dobrze, że bywały wybory gdzie na prawdę zostawiano wolną rękę np prezydenckie i wtedy wątki były kluczowe.

Świat POLITIKA tworzą:

Polska Irlandia Niemcy Stany Zjednoczone Wielka Brytania Czechy Francja Hiszpania Norwegia Nowa Zelandia Słowacja Szwecja Portugalia Włochy Australia Litwa Kanada